Over hylke

Bekijk hier de uitzending van Lauren! En De Liefde waar ik in 2017 aan meewerkte.

Wat ik doe

Met Loving on the Edge wil ik mensen ondersteunen bij persoonlijke, kwetsbare thema’s: liefde, seksualiteit, schaamte, maar ook: wie ben ik nu eigenlijk? Hoe leef ik mijn (liefdes)leven op een manier die voor mij vervullend is?  

In veel gevallen spelen de mensen om ons heen daarin een belangrijke rol. Of je nu alleen bent of in een relatie. Het contact met de ander kan reden zijn voor veel plezier, blijdschap en genot, maar het kan ook veel verwarring, onzekerheid en pijn brengen. Hoe communiceer je nu duidelijk en oprecht, zonder angst of schuldgevoel, wat jij voelt, en wat je in het contact met de ander wilt? 

Durf je trouw te zijn aan jezelf, juist als het spannend wordt? 

In mijn eigen leven heb ik ervaren hoe wezenlijk deze thema’s zijn. Wat een worsteling het kan zijn om naar de ander uit te reiken, om je onzekerheden te overwinnen – en ook hoezeer je hierin kunt veranderen en groeien. Om anderen hierin te ondersteunen, organiseer ik workshops waarin ik mijn eigen ervaring en kennis deel, maar waarin mensen vooral ook van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren. 

De deelnemers van mijn workshops wil ik een veilige en vertrouwde omgeving kunnen bieden. Tegelijk nodig ik hen absoluut uit om buiten hun comfort-zone te stappen. Een ideale workshop is voor mij veilig, speels en uitdagend. 

Waarom ik dit doe

“Don’t do anything that someone else can do. Don’t undertake a project unless it is manifestly important and nearly impossible.” – Edwin H. Land, uitvinder en wetenschapper

In mijn eigen zoektocht naar vervulling, verbinding met de mensen om mij heen, en een geliefde met wie ik mijn avonturen kan delen, ben ik op veel verschillende plekken geweest, heb ik uiteenlopende mensen ontmoet en allerlei coaching, therapie en trainingen gevolgd. 

Hoe mooi (of niet) deze trajecten ook waren, vaak miste er toch net iets, was er een onderwerp waar omheen gedraaid werd of gewoon geen aandacht aangegeven werd. Vaak had het te maken met seks, met liefde – en met zin. Wat geeft jouw leven zin, en waar heb jij zin -in-? Waarvan (en van wie) gaat jouw hart sneller kloppen? 

Dit is de behoefte waarin ik wil voorzien. Onderwerpen aanpakken en bespreekbaar maken waar anderen nog omheen draaien. Waar soms door de hele maatschappij heen een taboe op ligt. Waar we het niet snel over durven te hebben, terwijl het zo’n grote rol speelt in ons leven. Het is spannend – en dat maakt het zo boeiend!

Als het aankomt op liefde en intimiteit, zijn we haast allemaal maar amateurs. We rommelen wat aan. Doordat niemand ons geleerd heeft hoe lief te hebben, of hoe te vrijen… er valt nog een wereld te ontdekken.

Over mij

“We must be willing to get rid of the life we’ve planned, so as to have the life that is waiting for us.” – Joseph Campbell, schrijver en literatuurprofessor

Soms loopt je leven niet zoals je had gedacht. Als kind dacht ik dat ik schrijver of illustrator zou worden, iets artistieks in ieder geval. En onderweg, ergens, zou ik een leuk meisje tegenkomen, een goede, respectabele baan krijgen (iedereen om mij heen leek daar in ieder geval van overtuigd)… hoe precies, dat wist ik ook niet. Maar zo leek dat te gaan, bij de meeste mensen.  

De werkelijkheid bleek anders. Als tiener kon ik maar moeilijk mijn weg vinden tussen mijn leeftijdgenoten. Ik voelde me vaak eenzaam. Met vrouwen wist ik me überhaupt geen raad. Hoe dat dan werkte, met relaties en daten, ik snapte er weinig van. Op de middelbare school, op de universiteit, op de kunstacademie, op mijn werk. Ik voelde me steeds meer alleen, en vervreemd van de wereld. 

Met de steun van verschillende coaches en therapeuten kwam daar rond mijn 25e verandering in. Via een therapeut kwam ik uiteindelijk bij een intimiteitscoach (niemand die mij tot dan toe verteld had dat zoiets bestond!). Via haar leerde ik veel over mijzelf, over seksualiteit, en over connectie – niet alleen met vrouwen, maar met iedereen die iets voor mij betekent. 

Dat ik anderen wilde helpen op hun pad naar liefde en gezonde seksualiteit, besefte ik toen ik in 2016 gevraagd werd om mee te werken aan het tv-programma Lauren en de Liefde. Het was een mooie ervaring dat ik door mijn verhaal te vertellen, anderen kon helpen en inspireren. Dat ik hier bovendien mijn werk van wilde maken (en dat ik dat kon!) wist ik pas toen ik op een zekere zomerochtend op een festival stond met twintig mensen om mij heen – en mijn eerste impulsief in elkaar gezette workshop een feit was. Het was fantastisch. Ik kon echt iets voor mensen betekenen. 

En zo ben ik nu hier, ongepland, maar in de volle overtuiging dat dit is waar ik moet zijn. 

——————————————————————————————————— 

Bekijk hier de uitzending van Lauren! En De Liefde waar ik aan meewerkte.

 

De veiligheid die Hylke met zijn eigen verhaal creëert is ook meteen zijn kracht. Hij durft zich kwetsbaar op te stellen, opent met zijn eigen ervaring en verhaal een veilige cirkel en nodigt anderen uit zichzelf te laten zien.

Marieke (26)

Utrecht

Vertrouwen, ruimte, openheid. Magisch hoe Hylke dat zelf belichaamt en bewerkstelligt, en zo welkom. […] Juist door het diepe vertrouwen werd ik uitgenodigd om nog een laagje dieper te gaan, en te delen over schaamte en verlangens die ik vaak nog wat afgedekt houd.

Karin (33)

Utrecht

Hylke Grasmeijer, diep onder de indruk van je talent om zo’n veilige sfeer te creëren. <3

Klazien (38)

Amsterdam

Nogmaals dankjewel voor de fijne workshop gister. Ik was echt geraakt en diep ontroerd door de gedeelde kwetsbaarheid van ons allen .  

Ook heel mooi om te zien hoe jij van een thema dat je eerder veel pijn gaf, iets heel krachtigs hebt weten te maken. Heel inspirerend.

Felicity (27)

Vink het onderstaande vakje aan:

Dankjewel! Je bent ingeschreven!